Geslaagde informatie- bijeenkomst in Koolhof

27 juni 2023: De informatiebijeenkomst die Wijkraad Koolhof zaterdagmiddag hield in basisschool de Bron in Deurne, richtte zich op 55-plussers die meer willen weten over prettig wonen op een latere leeftijd. Met succes, want voornamelijk die doelgroep was aanwezig om te luisteren naar de verhalen en tips van verschillende experts.

Risico's in beeld

Voorzitter Piet Mattheij van KBO St. Jozef maakte de bezoekers van de informatiemiddag op een interactieve manier bewust van de zaken waar je in huis op moet letten op latere leeftijd. Aan de hand van een aantal ongemakken die het ouder worden met zich meebrengt, vertelde hij over het belang van het programma Mijn Huis Past. Een initiatief dat er voor zorgt dat mensen goed voorbereid zijn op de toekomst wat wonen betreft.

Op tijd over nadenken

Henk van der Ven van Wijkraad Koolhof vertelt dat het niet uitmaakt of je kiest voor verhuizen en kleiner gaan wonen of de huidige woning aanpassen, maar dat het vooral belangrijk is om daar op tijd over na te denken. “Hoe kan ik de rest van mijn leven hier comfortabel vooruit, ook al krijg ik misschien wat ongemakken? De één kiest ervoor om zo lang mogelijk te blijven wonen in hetzelfde huis en wil wel aanpassingen in huis doen. Een ander wil liever kleiner en bijvoorbeeld gelijkvloers gaan wonen”, zegt Van der Ven.

Wmo en woningbouw betrokken

Naast informatie over het programma Mijn Huis Past, kregen de bezoekers ook uitleg van medewerkers van bijvoorbeeld het WMO-loket van Zorg in Deurne. “Als je bijvoorbeeld wilt verhuizen en dat financieel moeilijk gaat, kan een gemeente meekijken wat ze voor je kunnen doen”, legt Van der Ven uit.

Bergopwaarts was bij de middag aanwezig om mensen die eigenlijk te groot wonen uit te leggen hoe zij van de diensten van de woningbouwvereniging gebruik kunnen maken om kleiner te gaan wonen in dezelfde buurt of een andere buurt. Dat zou volgens Henk van der Ven een win-win situatie zijn: “Dat je zelf kleiner woont met minder onderhoud en waarschijnlijk ook energiezuiniger. Plus je laat een huis achter voor een groter gezin die anders niks hebben.”

Ook voor kinderen die hun ouders adviseren

Hoewel de informatiebijeenkomst voornamelijk was bedoeld voor 55-plussers, waren er ook enkele jongere personen op af gekomen die zich voor hun ouders wilden oriënteren op de toekomst. “We hebben bewust gevraagd aan mensen die een adviseur hebben zoals een zoon of dochter, om die vooral ook mee te nemen. Die hebben zeker het nodige kunnen opsteken of meteen afspraken kunnen maken”, legt Van der Ven van de wijkraad uit.

Bron: Ivo Boudewijns DMGDeurne.nl

Gerelateerde berichten

Terugblik op de informatiemiddag van KBO Walsberg

Artikel DMG over de wooncheck

Deelnemers enthousiast over wooncheck MijnHuisPast

65-plussers in Deurne krijgen uitnodiging voor wooncheck

Even voorstellen: onze woonadviseurs

Ouderen in Deurne kunnen langer veilig thuis wonen met gratis wooncheck

In het nieuws

Rookmelders in woningen per 1 juli 2022 verplicht