MijnHuisPast voortvarend aan de slag met voorlichting

16 Maart 2023 - MijnHuisPast gaat, na twee jaar stilte als gevolg van corona, dit jaar voortvarend aan de slag. Onder meer met informatiebijeenkomsten over veilig en comfortabel wonen. Vrijwillige voorlichters Piet Matheij en Wijnand Vermeulen verzorgden donderdag 9 maart een presentatie in Helenaveen.

Veilig en comfortabel blijven wonen

Zoals de naam al zegt staat Wonen centraal in het programma MijnHuisPast. “Rondom wonen spelen een heleboel andere zaken die invloed hebben op iemands leven”, aldus Piet Matheij. Als voorbeelden noemt hij: sociale contacten, voorzieningen in de buurt en actuele ontwikkelingen onder meer in de zorg. En niet in de laatste plaats: gezondheid. 
Zicht, gehoor, reuk, kracht, mobiliteit en evenwicht nemen af bij het ouder worden. “Dan komt er een moment waarop je jezelf moet afvragen hoe geschikt je woning nog is en wat je zelf kunt doen om je huis geschikt te maken en/of te houden”, vervolgt Piet Matheij.

Valrisico’s

Een van de gevolgen van ouder worden is het risico op vallen. Volgens cijfers van het RIVM uit 2021 bezochten105.000 ouderen vanaf 65 jaar de spoedeisende hulp na een val (gemiddeld elke 5 minuten). Daarvan werden er 36.200 in het ziekenhuis opgenomen. 5.209 mensen overleden als gevolg van een val.

“Ruim de helft van alle valongelukken gebeurt in huis, voornamelijk tussen 22.00 en 8.00 uur. Welke risico’s zijn er, welke oplossingen zijn er en wie kan mij daarbij helpen, daar moet je naar kijken samen met je partner of met je kinderen”, drukt Piet Matheij de aanwezigen op het hart. “Er zijn echt veel oplossingen die helemaal niet duur of moeilijk zijn.”

Met simpele, kleine hulpmiddelen kan veel voorkomen worden. Denk daarbij onder meer aan: antislip-strips, slimme treden, extra leuningen of een lift op de trap; drempelhulpen voor rollators en rolstoelen; led-verlichting met bewegingssensoren; beugels, zitjes en antislipspray voor de badkamer.

Persoonlijk advies

MijnHuisPast geeft persoonlijk advies aan huis; deskundige vrijwilligers komen langs en bekijken aan de hand van een wooncheck wat eventuele obstakels en mogelijke oplossingen zijn.
Wijnand Vermeulen: “De woonscanners geven gratis en vrijblijvend advies. Na de wooncheck krijg je een uitgebreid rapport met informatie, tips en advies. Vervolgens mag je er zelf over nadenken wat je wel en niet doet en wanneer je iets doet. Het doel is dat je veilig en comfortabel kunt wonen in je eigen huis.”

Gerelateerde berichten

Nieuwe woonadviseur Jan van Haandel

Informatiemiddag Veilig en Energiezuinig wonen verplaatst naar eind januari

Vrijwilliger gezocht!

Ouderen in Deurne kunnen langer veilig thuis wonen met gratis wooncheck

In het nieuws

Rookmelders in woningen per 1 juli 2022 verplicht