Gekoppelde rookmelder

Wilt u meerdere melders in huis ophangen? Zorg er dan voor dat de melders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit kan gewoon draadloos.

Als één melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. U wordt eerder gewaarschuwd. Als u boven ligt te slapen en beneden ontstaat brand, is het goed om dat te weten als de brand alleen nog maar beneden is. U hebt zo dus een grotere overlevingskans.

Draadloos gekoppelde melders zijn ook handig als u die deelt met de buren. Zo kunt u nog eerder een brand ontdekken en elkaar waarschuwen of helpen

Keurmerk

Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen. Controleer dat altijd bij aanschaf.

Levensduur batterij 10 jaar

Kies een rookmelder met een lithium batterij die tien jaar meegaat. Een rookmelder met een batterij die meerdere jaren werkt, is bij aanschaf wel iets duurder maar levert veel gemak omdat u niet elk jaar weer op een trapje moet klimmen om een nieuwe batterij te plaatsen. Het scheelt u ook nog eens de aankoop van 10 Duracell batterijen.

Rookmelder kiezen

De brandwondenstichting heeft een betrouwbare website met goede informatie over rookmelders. Vul de rookmelderwijzer in en u krijgt een goed advies. Rookmelders zijn verplicht in ieder huis met ingang van 2022.

Gerelateerde aanpassingen

10 tips op een rijtje

Schuimblusser

Kooldioxideblusser (CO2)

Hittemelders voor in de keuken, badkamer en garage

Koolmonoxide melder

Rookmelders

Poederblusser