Luchtkwaliteit meten

Met een CO2 meter houdt u in de gaten of er voldoende frisse lucht is in uw huiskamer, keuken of slaapkamer. Zo weet u of u voldoende ventileert overdag of terwijl u slaapt.

Frisse lucht voor een goede gezondheid

Wij besteden tot 80% van onze tijd binnenshuis. Een goede binnenluchtkwaliteit is daarom belangrijk voor onze gezondheid. Dagelijkse activiteiten zoals koken, een douche nemen of zelfs ademen hebben een invloed op de luchtkwaliteit. Een slechte luchtkwaliteit leidt tot heel wat fysieke problemen: vermoeidheid, een verhoogd stressniveau, verminderde concentratie, hoofdpijn... Dit komt door een teveel aan CO2 in de kamer. Een CO2 ofwel kooldioxide-meter bewaakt voor u de luchtkwaliteit. 

Ventileren

Zorg dus voor goede ventilatie in ruimtes waar u vaak bent, zoals de woonkamer en de slaapkamer. Zet tijdig een raampje open en houdt de ingebouwde ventilatieroosters zo veel mogelijk open.Zo komt er voldoende zuurstof in de lucht, door te ademen maken we namelijk zelf CO2 aan. Met die uitgeademde CO2 of fijnstof van bijvoorbeeld het bakken en braden vervuilen we de binnenlucht.

Als u kookt of gebruik maakt van de douche komen extra dampen vrij in huis. Gebruik niet alleen de afzuigkap of badkamer ventilator, maar zorg tegelijkertijd ook voor extra verse luchttoevoer.

Meten is weten

De simpelste manier om de luchtkwaliteit in de gaten te houden is om een slimme CO2 meter te plaatsen. De nieuwste modellen kunnen ook het verloop gedurende de dag laten zien in een grafiek. U stelt zelf in of en hoe u gewaarschuwd wil worden wanneer het tijd is om extra te ventileren. Kies voor kwaliteit en vermijdt goedkope namaakmeters.

Automatisch regelen

Heeft u een slimme centrale afzuiging in huis? Praat dan eens met uw installateur over mogelijkheden om automatisch te ventileren. Er zijn diverse luchtverversingssystemen die doorlopend de luchtkwaliteit meten en extra kunnen ventileren als het nodig is.

Gerelateerde aanpassingen

Ventilatierooster bediening

Eenvoudige bedienbare thermostaat