10 tips op een rijtje

Verklein de kans op brand.

1. Koken: Zet een kookwekker en blijf tijdens het koken in de keuken. Draag geen synthetische kleding tijdens het koken of trek een kookschort aan.

2. Stoken: Plaats een koolmonoxidemelder vlak bij de bron aan het plafond en test deze maandelijks.

3. Roken: Rook niet in bed of vlak voor het slapen in uw ‘luie’ stoel.

4. Elektrische apparaten: Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Vergeet niet het filter van uw wasdroger na iedere beurt schoon te maken. Door de combinatie van stof en een hoge temperatuur kan brand ontstaan.

5. Opladen: Laad uw elektrische apparaten nooit op in de vluchtroute en terwijl u slaapt. Is uw apparaat opgeladen? Trek dan de stekker eruit.

6. Hoorbare rookmelders: Hang in iedere ruimte waar u tijdens het vluchten door heen moet een hoorbare rookmelder aan het plafond. Bij voorkeur melders die gekoppeld zijn. Dit zijn rookmelders die het signaal doorgeven aan elkaar. Hoort u ze ook met de binnendeuren dicht en uw gehoorapparaat uit? Er zijn extra luide rookmelders te koop met 95 decibel alarm in plaats van 85 db.

7. Reageren bij brand: Welk brandje durft u nog te blussen? Is de brand groter dan een voetbal? Wegwezen! Alles wat kleiner is mag u proberen te blussen met een brandblusser, blusdeken of een plens water. Let op: Vlam in de pan blust u nooit met water: zet het fornuis en de afzuigkap uit en doof het met een passende deksel.

8. Vluchten bij brand: Door de dikke rook wordt uw huis al snel onherkenbaar. Daarnaast gaat ademen moeizaam. Het is daarom belangrijk om voor het slapen gaan alle binnendeuren te sluiten. Dit houdt de rook langer bij u weg, vertraagt de brandontwikkeling en geeft u een paar minuten meer de tijd om te vluchten.

9. Vluchtplan: Houd uw vluchtroute vrij van obstakels (uw vluchtweg is minimaal 85 cm breed) en uw vluchtsleutel altijd bij de hand of op een vaste plek bij de deur, zodat u bij brand snel uw huis kunt verlaten.

10. Telefoon: Heeft u altijd een opgeladen telefoon bij de hand? Zorg altijd voor een opgeladen telefoon en zet telefoonnummers van buren in uw telefoon, zodat u in geval van nood meteen kunt bellen. Bel vanaf een veilige locatie 112, het liefst buiten op een veilige afstand van de brand.

Gerelateerde aanpassingen

Schuimblusser

Kooldioxideblusser (CO2)

Hittemelders voor in de keuken, badkamer en garage

Koolmonoxide melder

Rookmelders

Poederblusser

Gekoppelde rookmelder