Draadloze bediening verlichting

Draadloos bedienen kent vele voordelen. Het gemak dat u de verlichting eenvoudig vanuit uw stoel kunt aandoen via een afstandsbediening of automatisch via tijdsinstellingen. Dit kan zonder extra kabels te trekken. Het vergoot uw gevoel van comfort en veiligheid in huis.

Wat heeft u nodig voor draadloze bediening?

Om uw verlichting in huis draadloos te kunnen bedienen heeft u een draadloze zender en ontvanger nodig die met elkaar communiceren. Er is daarbij onderscheid tussen binnen- en buitenverlichting aansturing. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten. Bekende merken zijn Klik-aan Klik-uit, Philips Hue en Ikea Trådfri.

Verlichting in huis

Voor uw vaste verlichting die u met de wandschakelaar bedient is er een losse afstandsbediening die geplaatst wordt nabij de lichtschakelaar of lamp. U schroeft een of meer slimme lampen in uw verlichting. Met een afstandsbediening zet u de lampen aan en uit, en verandert u de sterkte en de tint van het licht zodat u overdag goed kunt lezen en ’s avonds juist warmer licht kiest. Met een verbindingskastje (hub) kunt u de lampen koppelen aan de wifi in huis. Daardoor kunt u een app gebruiken om ze vanuit uw luie stoel aan of uit te zetten.  U kunt ook instellen dat ze op een bepaalde tijd, bijvoorbeeld als het donker wordt aan gaan.

Voor verlichting met een snoer, zoals een schemerlamp, is er een op afstand bedienbare kant en klare stekkerdoos.  Al dan niet voorzien van een dimmer. Deze kan als verloopstekker in de wandcontactdoos gestoken worden en is direct klaar voor gebruik.

Voor ruimtes waar u maar even bent zoals de gang, overloop, of het toilet is een bewegingssensor een handige oplossing. Zo tast u niet meer in het donker naar de schakelaar, maar gaat de verlichting aan zodra u binnenstapt. De sensor monteert u in plaats van de wandschakelaar van uw bestaande verlichting. U kunt ook een sensor aan de muur schroeven die draadloos samenwerkt met een slimme lamp met ingebouwde ontvanger. 

Verlichting buitenshuis

Voor buitenverlichting zoals de tuinverlichting zijn er speciale waterdichte buitenontvangers beschikbaar. Ook hier weer het advies: voor elke verlichting een eigen ontvanger.

De bediening

Voor het bedienen van zowel de binnen- als buitenverlichting is er de keuze van een afstandsbediening, draadloze wandschakelaar (eventueel met tijdklok) en via uw smartphone, of tablet. Dit kan ook in combinatie met elkaar zodat meerdere lampen tegelijkertijd aan gaan.

Gerelateerde aanpassingen

Automatische bediening gordijnen

Relaxstoel of sta-op-stoel

Robotstofzuiger

Raamopener met afstandsbediening

Antislip ondermat

Antislip-stickers of tape